Omaisille

Hautauslupa/kuolintodistus

Hautauslupa tarvitaan hautaamista varten. Luvan kirjoittaa viimeksi hoitanut tai avauksen suorittanut lääkäri. Luvan voi noutaa hautaustoimisto tai omaiset itse. Lupa toimitetaan kirkkoherranvirastoon / grematorioon ennen siunausta. Hautausasioista voi sopia vaikka hautauslupaa ei ole vielä saatu. Sairaala hoitaa virkateitse ilmoituksen rekisteriviranomaisille.

Kuolintodistuksesta selviää kuolinsyy, kirjoitetaan tutkimusten valmistuttua.

Mahdollinen hautaustestamentti

Jos tiedetään olevan.

Kuolemasta tiedottaminen

  • Taloyhtiö
  • Työnantaja
  • Yhdistykset
  • Ym.

Irtisanottavat asiat

  • Puhelin
  • Sähkö
  • Lehdet
  • Posti
  • Ym.

Hautapaikka

Varataan hautausmaan toimistosta tai kirkkoherranvirastosta. Jos vainajalla on jo hautapaikka, varataan KIVEN SIIRTO, Orimattilan Kivi Oy. Uurnahautauksessa kiven siirtoa ei tarvitse tehdä.

Lehti-ilmoitukset

Siunaustilaisuuden ohjelmat, kutsut ja kantajat

Siunaustilaisuus

Sovitaan kirkkoherranvirastossa siunausaika, -paikka ja siunaava pappi tai muu puhuja. Sovitaan papin kanssa siunaustilaisuuden ohjelmasta ja virsistä.

Siunaus tapahtuu yleensä kirkossa tai siunauskappelissa. Jos kyseessä on tuhkaus, arkku jää paikoilleen siunauksen jälkeen tai kannetaan hautausautoon saattoväen saattaessa, jolloin tarvitaan kuusi (6) kantajaa.

Valokuva vainajasta muistotilaisuuteen

Muistotilaisuus

Varataan paikka esim. seurakuntakoti ja tarjoilut. Suunnitellaan tilaisuuden ohjelma ja sovitaan adressien lukija(t).

Kukkalaitteet

Tilataan arkun päälle arkkukoriste ja omaisten kukkalaitteet. Muistotilaisuuden kukkalaitteet esim. vainajan muistopöytään, tarjoilupöytään ja mahdollisesti saattoväen pöytiin.

Tuhkauurnan hautaaminen

Yleensä tuhkaus toimitetaan viikon tai kahden kuluessa siunauksesta. Omaiset vastaanottavat uurnan tuhkauksen jälkeen. Uurna lasketaan pysyvästi sille varattuun paikkaan ja maahanlaskuun osallistuvat tavallisesti vain lähiomaiset.

 

Muistettava hautauksen jälkeen

Hautakiviasiat

Ei ole mitään kiirettä, mutta perunkirjoitusta varten kannattaa varata hinta-arvio muistomerkkiä koskevia hankintoja varten. Huomioiden myös haudalla oleviin ns. vanhoihin kiviin tulevat kivityöt.

Perunkirjoitus

Hoidettava kolmen (3) kuukauden sisällä kuolemantapauksesta.

 

Teitä palvelee: Piia Poutanen ja Esa Poutanen, Hautaustoimisto Kehräämön Calla / Orimattilan Kivi Oy, Erkontie 20, 16300 Orimattila, puh. 03 777 1230 tai Piia 040 5738336.